Acceptatie

“Geef je over aan wat er is, laat los wat er was en heb vertrouwen in wat er komt”

Deze quote heb ik in mijn keuken hangen. Hij hangt er al jaren en toch, toen ik hem vandaag opnieuw las, drong hij op een andere manier tot me door.

“Geef je over aan wat er is” Het klinkt zo makkelijk, je over geven aan de gegeven feiten. Toch is dit ontzettend moeilijk. Aan de feiten kun je niets veranderen, maar je eraan over geven? Is dat niet gewoon opgeven? Nee, voor mij is dit accepteren dat ik niets aan mijn huidige situatie kan veranderen en doorgaan met mijn leven. Dit klinkt heel hard, maar soms is dat simpelweg het enige wat je kunt doen. En ik denk maar zo: sommige dingen wìl ik ook helemaal niet veranderen, want er zijn ook zóveel goede dingen in mijn leven!

Dat brengt me bij de tweede zin: “Laat los wat er was” er zijn dingen gebeurt in mijn leven, die ik liever anders had gezien. Of misschien zelfs die ik helemaal nooit hebt gewild. Ik kan me er door laten opvreten en dus dag in, dag uit er last van houden. Maar, een andere optie is loslaten, en dus opnieuw: accepteren. En met accepteren bedoel ik niet dat ik het plotseling ga omarmen. Ik bedoel ermee dat ik het accepteer als iets wat geweest is, en dus niet meer actueel is. Ik laat mijn verleden toe ‘er te zijn’ als verleden, iets wat mij heeft gemaakt tot wie ik ben. Dat hoeft niet slecht te zijn, dit kan ook positieve karakter eigenschappen tot gevolg hebben. 

Dat brengt me bij de laatste zin; “heb vertrouwen in wat er komt”. Mijn zogeheten ‘rugzakje’ gevuld met levenservaring, kan mij helpen een toekomst op te bouwen. Met alles wat ik heb meegemaakt heb ik des te meer handvatten om de juiste keuzes te maken en bepaalde vergissingen niet meer te maken. Met die wetenschap kan ik vertrouwen krijgen in mijn capaciteit om voor mezelf aan een mooie toekomst te bouwen. Vertrouwen heb ik overigens niet alleen in mijzelf.. Ik geloof dat er om mij heen ook veel mensen (e.a.) zijn die mij op weg helpen naar een prachtige toekomst.

Categoriesblog

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.