Denken in mogelijkheden

Je zou denken dat je in een rolstoel zodanig beperkt bent dat je nog maar weinig kan doen.

Ik moet toegeven dat het soms ook wel zo voelt. Toch is niets minder waar. Het vereist soms wat extra creativiteit, maar er zijn nog zat dingen die je kunt doen. 

Hier een paar voorbeelden

Ik heb een tijdje zitten klooien met hoe ik nou moest koken. Mijn keuken is niet bepaald gebouwd op rolstoel gebruik. Afgelopen week heb ik dus met mijn ergo therapeut een lijstje gemaakt van dingen waarbij ik wat extra hulp kan gebruiken. Zodoende heb ik nu een trippelstoel gekregen via de verzekering. Dit is een multifunctionele stoel waarmee ik omhoog-en naar beneden kan, deze kan ik met mijn benen voortbewegen. En voilà, nu kan ik koken, afwassen en mij binnen de keuken vrij bewegen. Dit is slechts een klein voorbeeld, van mogelijkheden om je zelfstandigheid te vergroten. 

Soms gaat het niet alleen om het vergroten van zelfstandigheid. Ook het vragen om hulp is iets, waar ik persoonlijk nog erg in kan groeien.

Als ik namelijk graag een rondje buiten wil maken, is dat in het dorp waar ik woon niet makkelijk om alleen te doen, gezien de vele gaten in de bestrating, losliggende tegels en hoge stoepranden. Zoals mijn vriend gisteren grapte; “Het lijkt of dit hele dorp is aangelegd door dronken werklui.” Gelukkig kan ik hèm vragen, om een rondje met me te wandelen in de rolstoel en kan ik hierdoor net zo veel van de buitenlucht genieten als ieder ander. Ondanks de beroerd aangelegde straten.

Ook op mijn dagbesteding -de zorgboerderij- hoef ik niet beperkt te zijn. Ik zit dan misschien in een rolstoel, maar de paarden kan ik nog steeds knuffelen en poetsen. Daarnaast hoef ik op de boerderij niet per se stallen uit te mesten, ik kan er heerlijk rond crossen tussen de dieren, pingpongen, in de kantine gaan zitten haken, helpen met de catering, de lunch of gewoon gezellig kletsen met de andere deelnemers. 

Ik neem me voor, de komende tijd nog véél meer dingen te gaan ontdekken en uitproberen, die net zo leuk zijn in een rolstoel als op twee benen.

Ik laat me niet beperken, ik zoek dingen die ik wèl kan en waarvan ik geniet. 

Categoriesblog

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.