Is uitrusten lui?

Er zijn van die dagen dat ik het liefst alleen maar in mijn bed zou willen blijven liggen.

Iemand vroeg mij laatst: waarom doe je dat dan niet gewoon? Ik zei dat ik me dan lui zou voelen. Waarop zij antwoordde, dat het niet lui is en dat iedereen soms een dag rust nodig heeft. “En,” zei ze: “Helemaal als je lichamelijk problemen hebt, is dit niet lui.”

Eigenlijk wist ik dit wel, alleen zat de gedachte dat het lui zou zijn nogal vastgeroest in mijn hoofd. Na het gesprek besloot ik dan ook bewust een dag te gaan pakken waarop ik ècht alleen zou doen waar ik zin in heb, lekker op bed zou gaan chillen en ontspannen.

Voor de één is dit een simpeler gedachte dan voor de ander. Er zijn genoeg mensen die er geen moeite mee hebben om een dagje te chillen. Tóch zijn er ook een hoop mensen die het liefst alleen maar bezig blijven en daarmee (soms tot in den treuren,) proberen hun gedachten te verzetten. Tot op zekere hoogte is dit laatste alleen maar goed. Maar er komt toch echt een punt waarop ieder mens even stil moet gaan staan bij de gegeven feiten en rust zal moeten inbouwen. Anders houd ‘de automatisch piloot’ (zoals ik eerder beschreef,) er vanzelf wel een keertje mee op en val je in een meters diepe (figuurlijk) put, waar je soms niet al te makkelijk weer uit komt.

Ik schijf dit stukje in algemene zin, omdat ik me besef dat dit ‘gewoon’ iets heel menselijks is, waar iedereen tegen aan kan lopen. 

In mijn geval is het al veel te vaak gebeurt dat ik in die meters diepe put ben gevallen. Daarnaast had ik ook lange tijd de handvatten niet om mezelf die put weer uit te krijgen. Het is dan ook pas sinds dit afgelopen jaar, dat ik de ‘tools’ die ik jaren lang aangereikt heb gekregen, ben gaan gebruiken. Ik heb op een harde manier moeten leren met de tegenslagen van het leven om te gaan, namelijk door ontelbare keren mijn neus te stoten. Ik gun het anderen om dit op een mildere manier te mogen leren. 

Ik ben ondanks alles echt onwijs dankbaar dat ik zó veel kansen heb gekregen en het leven nu mag gaan zien als een spannende ontdekkingsreis vol hoogte(-maar ook diepte-)punten.

Ik plan nu dus iedere week een chill-dag in.

That’s how we roll!

Categoriesblog

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.