Moeilijke emoties

Vandaag heb ik mijn rolstoel/handbike-aanvraag compleet gemaakt samen met mijn ergo therapeut. De officiële goedkeuring van de gemeente ligt er nu een week. Vandaag heeft mijn ergotherapeut mijn maten opgenomen, voor de rolstoel aanvraag bij de leverancier. Het voelt nu allemaal steeds definitiever. Het besef dat ik nog lang van mijn rolstoel afhankelijk zal zijn, is nu steeds meer aanwezig in mijn hoofd. De laatste weken merkte ik, dat ik op het moment dat ik in mijn rolstoel zit mij een stuk vrijer voel dan wanneer ik op mijn benen sta. 

Dit is een hard besef.

Het is uiteraard heel fijn dat rolstoelen bestaan, dat merk ik nu nóg meer. Het lopen en staan doet alle barstende veel pijn, en juist zitten in een goede rolstoel geeft dan veel meer bewegingsvrijheid. Voor iemand die dat niet doormaakt moet dat gek klinken. Voor dit alles dacht ik ook dat, hoe veel pijn ik ooit ook zou hebben, ik toch het liefst zou blijven lopen. Maar nu merk ik gewoon dat dit in realiteit niet zo is. 

Het is natuurlijk heel fijn dat ik nu een goede rolstoel en handbike zal krijgen. Daar ben ik ontzettend blij om. Maar het drukt me wel met mijn neus op de feiten… mijn leven zal niet meer hetzelfde zijn (al is het dat nu ook al niet). Ik zal moeten wennen aan deze “nieuwe” manier van leven. 

Ik probeer doorgaans dingen zo positief mogelijk te bekijken. Toch zit er nu wel een rotgevoel aan vast. Dat is natuurlijk niet gek, want de realiteit is soms gewoon niet leuk. Ik denk alleen wel dat door het van de positieve kant te blijven bekijken (ook al voelt het niet zo), ik makkelijker door zal kunnen gaan met mijn leven. In therapie noemen ze zoiets vaak tegengesteld-denken. Door mezelf uit te dagen tegen-gesteld (dus eigenlijk om-te)denken, kan ik soms een stuk beter door moeilijke situaties komen. 

Ik probeer nu te denken: Ik kan niet goed lopen, maar in mijn rolstoel heb ik de vrijheid deel te nemen aan de maatschappij. Dit maakt mij niet anders dan anderen, ik ben net zo veel waard als ieder ander en laat mijn leven niet bepalen door mijn beperking. 

Adem in adem uit… ’t zal allemaal wel los lopen..eeh.. rollen 😉

Categoriesblog

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.