Onzekerheid

Het leven kent veel onzekerheden, van veel van deze onzekerheden zijn we ons vaak niet eens bewust. Als je leeft met een chronische ziekte wordt je je alsmaar meer bewust van de onzekerheden in het leven. 

Een voorbeeld: als ik ’s avonds ga slapen weet ik niet of ik de volgende dag de energie zal hebben voor de meest simpele taken. Ik weet niet of ik wakker wordt met verschrikkelijke pijn, of dat ik juist uitgerust en met matige pijn wakker wordt. Pijn is iets relatiefs, het is voor iedereen anders, hoe je er mee omgaat en hoe je het ervaart is voor iedereen verschillend. Zo zal de één bij heftige pijn juist doordouwen en niet toe willen geven, en de ander wordt er misschien juist depressief en neerslachtig van. Het zijn natuurlijk alleen maar voorbeelden. 

Voor mij betekend wakker worden met pijn; mijn dag aanpassen aan wat mijn lichaam toe laat. Dit is soms best moeilijk, hier krijg ik momenteel dan ook hulp bij van mijn ergo-therapeut. Ik moet bij iedere activiteit opschrijven hoeveel energie het mij heeft gekost en aan het einde van de dag komt dan uit het lijstje naar voren hoeveel ‘punten’ energie ik heb verbruikt. Aan de hand van dit lijstje (na 5 keer opschrijven) gaan we dan ook kijken hoe ik in het vervolg mijn energie het beste kan verdelen. Ik sta nu aan het begin van deze oefening en ik heb echt totaal geen idee hoe het zal uitpakken. Hoe dan ook: ik ga ervoor!

Vandaag zou ik eigenlijk mijn beenbeugel aangemeten krijgen, helaas kan deze afspraak niet doorgaan, omdat mijn heup afgelopen week uit de kom is gegaan en ik nu niet kan lopen. Nog een voorbeeld van onzekerheid, of beter gezegd in dit geval; onvoorspelbaarheid. Met mijn Autistische kantje zijn dit soort wijzigingen in mijn planning echt ongelofelijk k**. Toch probeer ik de positieve kant van de situatie te zoeken. Vandaag zijn mijn vriend en ik een half jaar samen en dat betekend dat we meer tijd hebben om wat leuke dingen te doen. Het weer is geweldig en dat maakt dat de situatie al op zichzelf een stuk zonniger wordt! 

Een hele fijne dag, maak er wat moois van!

Categoriesblog

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.