Zelfmedelijden en zelfcompassie

In periodes die een aaneenschakeling van pech lijken te zijn, heb ik snel de neiging mezelf een beetje zielig te voelen. Gelukkig neemt mijn verstand het dan vaak snel weer over van mijn gevoel en realiseer ik mij dat ik niet zielig ben. Pech is een algemeen probleem dat iedereen kan overkomen. Dat maakt iemand niet meteen zielig. 

Dat brengt mij bij het woord zelfcompassie. Je zou denken dat dit veel weg heeft van zelfmedelijden, toch is niets minder waar. Voorbeeld van zelfmedelijden; je hebt de neiging jezelf heel zielig te vinden, je in een bolletje op te rollen en op bed te gaan liggen huilen, wachtende tot iemand je verlost van je problemen (Extreem voorbeeld).

Zelfcompassie is meer; het erkennen naar jezelf, dat je het moeilijk hebt. Maar al snel doorgaan in acties waarbij je jezelf kunt helpen je beter te voelen. 

Een voorbeeld van de afgelopen week: mijn heup was uit de kom geschoten(subluxatie); ik was daar ontzettend beroerd van en wilde even helemaal geen mensen om mij heen, vooral omdat ik wist dat ik niet erg vrolijk was (dat is een understatement) en de mensen om mij heen niet negatief wilde stemmen. Ik ging al gauw over in de actie: heup terug zetten, even uithuilen, pijnstilling nemen en proberen te slapen. Helaas was de volgende ochtend de pijn verre van verdwenen. Opnieuw; pijnstilling ingenomen en ook meteen even iemand gebeld om mijn verhaal te doen en even te spuien. Daarna heb ik mezelf verwend met een extra lekker ontbijtje omdat ik wist dat ik dit even nodig had. Verder gaf ik mijzelf alle tijd om tot rust te komen en troostte mijzelf met de gedachte dat ik niet de enige persoon ben die deze problemen heeft. Deze acties zijn een voorbeeld van zelfcompassie. Ik ben er dus niet als een zielig hoopje ellende, op gaan liggen wachten gered te worden, in plaats daarvan nam ik het heft in eigen hand.  

Dit betekend niet dat ik mijzelf continu vertel dat het allemaal niet zo erg is. Wat ik wel doe is relativeren; ik zeg mezelf dat ik niet de enige ben, dat er mensen zijn die er vele malen erger aan toe zijn dan ik, maar dat mijn verdriet er zeker mag zijn. Ik geef naar mezelf toe dat het soms allemaal gewoon hartstikke k** is.  Maar ga daarna wel weer terug naar de orde van de dag.

Categoriesblog

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.